Maaş bordrosu maaş almadan imzalanır mı?
İşveren tarafından SGK’ya kayıt evraklarının teslimi sırasında bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (imza zorunluluğu bakımından makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılarak asgari ücretin yarısı tutarında cezai yaptırım uygulanabilir.
Maaş bordrosu sisteme ne zaman düşer?
Memur maaş bordroları her ayın 14’ünde yayınlanır. Elektronik maaş bordroları ayın 14’ünde e-devlet sistemine yüklenir. Bu pek olası olmasa da, bu tarihten sonra e-maaş bordrosu belgesini görüntülemekte sorun yaşayan çalışanlar bağlı oldukları kuruluşun muhasebe departmanına başvurabilirler.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Özel sektör bordro kayıtları sağlamak zorunda mıdır? İşverenlerin çalışanlara ödenen maaşların bordro kayıtlarını tutması gerekir. Bordro kayıtları yalnızca Gelir Vergisi Yasası uyarınca vergiden muaf olan ücretler için değil, aynı zamanda diğer ücretlerin vergilendirilmesine tabi olan hizmet personeline ödenen ücretler için de sağlanır.
Çalışanlara bordro imzalatmak zorunlu mu?
Buna göre; Maaş bordrosu/ücret bordrosunun çalışma saatlerinde dikkate alınabilmesi için imzalanması gerekmektedir. Maaş bordrosu imzalanmadığı takdirde belgede belirtilen tutarı aşan süreler tanıkla ispat edilebilir.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
İşveren bordro vermezse ne olur?
İş Kanunu’nun 102. maddesinde belirtildiği üzere, işçiye ücret bordrosu verilmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
15 günlük maaş farkı ne zaman yatacak 2024?
Buna göre; Emekli Sandığı kapsamında aylık alan emekli, malul, engelli, dul ve yetim aylıkları için Temmuz 2024 dönemine ilişkin zam farklarının ödenmesi 26 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Memurun ilk maaşı çift mi?
Gelecekte memurlar artık çift maaş almayacak. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle kamu hizmetinde çoklu maaş dönemi sona erecek. Her statüdeki memurlar yalnızca bir görev için maaş alacak.
İmzasız bordro geçerli mi?
Maaş bordroları imzalanmamışsa, maaş talepleri tanıklar da dahil olmak üzere her türlü delille kanıtlanabilir. Bu durumda, çalışan imzalanmamış maaş bordrosuyla ilgili ücret talebini sunabilir, tanıklar vb. bunu kolayca kanıtlayabilir.
Maaş bordrosu almak için kaç ay çalışmalı?
İşverenler, her ay ödedikleri maaşları kayıt altına almak ve bordro tutmakla yükümlüdürler. Bir önceki ayın bordrosu, en geç takip eden ayın 20’sine kadar hazırlanmalı ve çalışana gönderilmelidir.
Brüt maaş e-devlette yazar mı?
Maaş bordronuzda net ve brüt maaşınız, ödenen sigorta primleri ve maaşınızdan yapılan kesintiler gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Aynı sayfadaki “Yazdır” düğmesini kullanarak maaş bordronuzu yazdırabilirsiniz.
Maaş bordrosu imzalamamak suç mu?
İmza atılmaması halinde 5510 sayılı Kanunun 102. maddesi gereğince bordronun geçersizliği nedeniyle brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanacaktır. 2023 yılından itibaren ise 5.004 TL olacaktır. Bu idari para cezası her ay için ayrı ayrı uygulanacaktır.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, bordro dolandırıcılığı iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı bordroda listelenen fazla mesai taleplerinin ödendiği varsayılır. İmzalı ve koşulsuz bordrolar için, çalışan bordroda gösterilenden daha fazla saat çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
İşten çıkan personele bordro verilir mi?
Ayrıca işten çıkarılan çalışanın fesih belgesi ve varsa kıdem tazminatı ve fesih ödemesi beyannameleri hazırlanmalıdır. Çalışanın haklı bir fesih nedeniyle şirketten ayrılması durumunda, bu gerçeği kanıtlayacak belgeler de toplanmalıdır. Noter tasdikli uyarılar dahil olmak üzere çalışana yapılan tüm iletişimler kaydedilmelidir.
İmzasız bordro geçerli mi?
Maaş bordroları imzalanmamışsa, maaş talepleri tanıklar da dahil olmak üzere her türlü delille kanıtlanabilir. Bu durumda, çalışan imzalanmamış maaş bordrosuyla ilgili ücret talebini sunabilir, tanıklar vb. bunu kolayca kanıtlayabilir.
İşveren maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Maaş bordrosunda nelere dikkat edilmeli?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre bordroda bulunması gereken bilgiler şunlardır: Çalışanın adı ve soyadı, bordro ödeme tarihi ve dönemi, haftalık izin ve fazla mesai kesintileri, mahsuplaşma, vergi, sigorta primi, icra ve nafaka gibi. İşverenin imzası
İmzalı bordronun aksi nasıl ispat edilir?
Çalışanın imzası ve çekincesiz maaş bordrolarının kanıtı. Çalışanın imzası olan maaş bordrosu, sahte olduğu kanıtlanana kadar kesin delildir. Maaş bordrosundaki sahte olduğu kanıtlanmayan bilgilerin tersi, yalnızca yazılı delille kanıtlanabilir.