Etik kuralları nelerdir?
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, titizlik, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve yaşam haklarına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik hangi konuları kapsar?
Felsefenin bir dalı olan etik, doğru yaşama biçiminin araştırılmasını ve bu alanda geliştirilen düşünceleri içerirken; ahlak, toplumsal kabullere, geleneklere, varsayımlara, kurallara ve yasalara dayanır.
Etik davranış ilkeleri nelerdir?
Etik Davranış İlkeleri Görevlerin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci. … Kamu hizmeti bilinci. … Hizmet standartlarına uyum. … Amaca ve misyona bağlılık. … Dürüstlük ve tarafsızlık. … Saygı ve güven. … Nezaket ve saygı … İlgili makamlara raporlama.
Etik olmayan kurallar nelerdir?
Etik olmayan davranış, bireyler, gruplar veya örgütler toplumun veya mesleğin iyi, uygun ve doğru kabul ettiği etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallar ve ilkelerle çelişen bir şekilde davrandıklarında ortaya çıkar. Bu bağlamdaki davranış örnekleri arasında ihmal, ayrımcılık ve rüşvet yer alır.
Etiğin ilkeleri nelerdir?
Dürüstlük, doğruluk. Başkalarına yardım etmek.
Etik türleri nelerdir?
Etik türleri şu şekilde sınıflandırılır: Bireysel etik, iş etiği, örgütsel etik, iş etiği, yönetsel etik, mesleki etik.
Etik kavramları nelerdir?
En önemlileri; ahlaki duyarlılık, erdem, vicdan, sorumluluk ve değer kavramlarıdır. Bu kavramlar bireyin toplumsal yaşamdaki davranışlarına rehberlik ederken aynı zamanda mesleki yaşamında uyması gereken etik kuralların da temelini oluşturur.
Etik temeller nelerdir?
Etik ilkelerin geliştirilmesinin temelinde yatan yaklaşımlar eşitlik, insan hakları, faydacılık ve bireyselcilik ilkesidir.
Etik nedir, özellikleri nelerdir?
Etik, her şeyden önce, arzu edilen bir hayatın keşfi ve anlaşılmasıdır. Daha geniş bir perspektiften, tüm faaliyetlerin ve hedeflerin belirlenmesidir; neyin yapılıp neyin yapılamayacağını; kişinin ne isteyip istemediğini; kişinin neye sahip olması veya olmaması gerektiğini bilmekle ilgilidir.
Etik davranışı belirleyen unsurlar nelerdir?
Etik davranışı etkileyen üç faktör: 1- Kişisel ahlaki özellikler, 2- Kişinin içinde yaşadığı sosyal çevre, 3- Çalıştığı örgütün özellikleri.
Etik davranış nedir kısaca?
Etik: Bireylerin, kurumların ve meslek mensuplarının davranışlarını yönlendiren, neyin iyi ve doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olan değerler, ilkeler ve standartlar bütünüdür.
Etik standartlar nelerdir?
Etik standartlar, tüm psikolojik danışmanların faaliyetleri sırasında uyması gereken mesleki davranış ve prosedürleri içerir. Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği, bu mesleki standartlara uymayan ve davranışlarını sürdüren üyelere belirli yaptırımlar uygular.
Etik kurallar nelerdir?
Etik kurallar Hak ve yasalara saygı esastır. Ayrımcılık (cinsiyet, dil, din, ırk, mezhep vb.) … Gizlilik ve kişisel tercihlere saygı duyulur. Aktivitelerde süreklilik ve zamana dikkat edilir. İlişkilerde insan sevgisi, nezaket ve saygı esastır.
Etik nedir örnek veriniz?
Örneğin, etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve dolandırıcılıktan kaçınmak için uygun yükümlülükleri belirleyen standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerini içerenleri de içerir.
Etik kurallar bütünü nedir?
Etik nedir? Bir toplumda insanların birbirleriyle olan davranışlarını ve ilişkilerini yönetmek için kabul edilen normlar ve kurallar kümesi; etik, genel olarak kabul görmüş bir dizi ahlaki değerdir. Kısaca etik, ahlaki felsefedir.
Etik örnekleri nelerdir?
EĞİTMENLER İÇİN MESLEKİ ETİK İLKELER Sevgi ve saygı… İyi bir rol model olun. … Anlayışlı ve hoşgörülü olun. … Adil ve eşit muamele. … Öğrenci gelişimini izleyin. … Öğrenci bilgilerini saklayın. … Olumsuz psikolojik durumları yansıtmayın. … İstismardan kaçının.Daha fazla makale…•8 Ekim 2021
Etik temeller nelerdir?
Etik ilkelerin geliştirilmesinin temelinde yatan yaklaşımlar eşitlik, insan hakları, faydacılık ve bireyselcilik ilkesidir.
Meslek etiğinin 5 temel ilkesi nedir?
Mesleki etiğin temel ilkeleri; iş hayatında doğru davranış, dürüstlük, hakkaniyet, eşitlik ve tarafsızlık, yalan söylememektir.
Davranış kuralları nelerdir?
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallara insan davranış kuralları denir. İnsan davranış kuralları; Ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları ve hukuk kurallarından oluşur.